diumenge, 30 de novembre del 2014

Som el que som

Els dos darrers llibres que he llegit son llibres que m'han ajudat a entendre millor als ciutadans de dos països: França i Israel. El primer, Éloge de l'anormalité, escrit per un economista, Matthieu Pigasse, i el segon, Los siete años de la abundancia, escrit per un periodista Etgar Keret. 
No hi ha millor manera de conèixer un poble que conèixer el que ells mateixos escriuen de si mateixos. Qui millor que un mateix per analitzar se, sobretot si s'és honest amb un mateix.
Els Francesos son depressius i, sobretot negats al optimisme. Segons Pigasse, els Francesos son, darrera els Afganesos el segon país del mon a no creure en el futur del seu país..... Els segons!!!!!!
La feina m'ha dut a tractar los molt durant els darrers tres anys i crec que puc aportar la meva opinió mínimament qualificada i es cert que son negatius, tancats en si mateixos i aquest es el principal defecte per el que els costa tant sortir del seu espiral de derrotisme estructural.
Si els francesos haguessin passat la mateixa crisi que nosaltres, fa temps que s'haguessin tallat les venes.
Però no es dels Francesos de qui volia parlar sinó dels Espanyols i dels Catalans.
Em temo que un dels motius per els quals els Espanyols i els Catalans ens assemblem menys que abans es el passotisme.
Em sembla que els Catalans hem dit prou a seguir rient nos del que ens passa.
Parlem de corrupció i ens riem, parlem de política i ens riem, parlem de crisi i ens riem, millor dit ens rèiem. La crisi ha estat el vertader detonant que ens ha obert els ulls als Catalans. El nostre independentisme, latent o nouvingut es fruit de la crisi que ha aflorat el pitjor d'Espanya i de Catalunya dins d'Espanya.
I això ha estat aquella gota que ha fet vessar el got, i això ja no té marxa enrera.
Els Espanyols, amics i companys em temo que no ho veuen de la mateixa manera. Surt un nou escàndol i al cap de cinc minuts ja hi ha acudits a la xarxa, il.lustrats i treballats al màxim.
NO, aquest no es el nostre camí, o millor dit ja no ho es.
Amagar nos en la befa de nosaltres mateixos, riure de les nostres desgràcies pot ser distret una estona però no pot ser una actitud davant la vida.
Crec que els Catalans ens hem avançat a la resta de l'estat en aquesta situació i ells encara no ho entenen. Encara han de venir a Barcelona i ajuntar se amb ells mateixos perquè al carrer ningú no els espera.
Benvolguts Espanyols, aneu amb compte, ara toca parar aquesta gent i començar un nou país. Nosaltres així ho volem fer, o com a mínim intentar ho.
Vosaltres, ja sigui amb Podemos, encara que no agradi als poders fàctics, heu de començar a reconstruir la vostre Espanya i els Catalans estarem encantats, des de la nova Catalunya a ajudar vos.
Nosaltres, els Catalans, hem superat aquell primer problema, ara fem front al segon gran problema que tenim com a país i que ha estat la nostre gran xacra, al nostre caràcter egoista que posa per davant els interessos particulars per sobre dels de la comunitat.
Cada dia ho podem veure amb els nostres polítics.
Serem nosaltres, els Catalans, els qui haurem de demostrar que lo primer es lo primer i ells no ho son pas lo primer

diumenge, 16 de novembre del 2014

que todo siga igual

(...) Aparte  de que no está preparada España (y no lo está por causas múltiples y complejas) (...), las oligarquías políticas de España tienen un vivo, un vivísimo interés en que España no comience a marchar....
Hemos vivido largo tiempo al margen de la marcha del mundo; España (...) ha sido una provincia de Europa. Ahora la ruptura de la neutralidad sería comenzar a marchar; tendríamos que hacer muchas cosas; tendríamos que abrir las puertas y las ventanas de casa; tendríamos que salir, movernos, que andar por el mundo.
Habría una agitación, un trasiego de ideas y de pasiones, un contraste con lo que fuera, que echaría al suelo muchas cosas viejas y carcomidas. !Los políticos españoles!¿Imagina Usted a unos modestos cómicos caseros teniendo de pronto, súbitamente, que trabajar ante un inmenso público? No: lo que conviene es que todo siga igual.
España tuvo antaño, hace tre so cuatro siglos, un vasto imperio en América y lo fié todo en Europa.
Hoy, al cabo del tiempo, no tenemos nada en América y somos poquita cosa en Europa. Cuando éramos grandes no sabíamos administrar nuestros dominios. Siendo pequeños, tampoco acertamos a gobernar nuestra casa. Nuestro ideal es la quietud inalterable. Que no suceda nada, que no pase nada. Si el progreso es ansia, lucha, fiebre, conmoción, preocupación por algo noble y grande, cambio, examen, revisión de valores, participación activa en los intereses y sentimientos universales; si el progreso es todo esto, nosotros no queremos progreso. Que nos dejen tomar el sol, en invierno, abrigaditos en nuestro gabán o en nuestra capa, y estar a la sombra en verano, charlando de cosas amenas y divertidas......
La història es el millar que tenim perquè ens ajuda a analitzar el perquè de les coses i sobretot, revisar el passat. 
El text que acabeu de llegir no ha estat escrit ara encara que sigui plenament vigent.
Va ser Azorín, un escriptor Espanyol de primer nivell, discutir per una i altres, que ho va escriure aproximadament al 1905!!!!!!
(con bandera de Francia el primer parrar i Entre España y Francia el segon)
Res no ha canviat a Espanya després de més de cent anys, per tant no esperem que ho faci ara quan els polítics espantos estan pastats de la mateixa massa que els seus antecessors.
Toquem el dos!

noies d'Afganistan

El dissabte he anat a votar, cosa que no vaig poder fer el día 9 perquè era fora, al Palau Robert.
Després de votar vàrem visitar les dues exposiciones que hi ha en aquests moments: la del Romànic i la de Noies d'Afganistan.
Gervasio Sanchez, fotogràf i Monica Bernabé, textos, son els autors d'una exposición que recomano a tothom que la vagi a veure.
La foto que acompanya aquest text, em va impressionar molt perquè aquests ulls denoten una tristor, una desesperación difícils d'ignorar.
Vivim en un mon hipòcrita i cec que no es capaç de mirar més enllà del que té davant i això si ho veu.
Afganistan dèu ser un pais fantàstic per conèixer però allà les dones avui, segle XXI, segueixen vivint un drama increïble. 
El reportatge es colpidor per els textos breus i durs però les imatges fan mal de veure.
El mon ni ho veu ni ho vol veure però elles pateixen tot tipus de vexacions, violacions, maltractes a mans dels seus marits i de les seves pròpies famílies i no hi poden fer gaire be res.
Aquí queda la meva felicitació als autors del reportatge i el meu crit per despertar conciències.

dilluns, 3 de novembre del 2014

el trolley

Em diuen "trolley" perquè ningú no m'ha trobat cap nom més adient. No em poden dir maleta per arrastrar o no diran maleta de cabina, sona cursi, així que el trolley s'ha quedat com un altre dels moltíssims anglicismes que hem incorporat.
Per aquells qui viatgeu els trolley som ara una eina tant o més freqüent com els abrics!!!
Però no fa pas tant de temps que formem part del paisatge. Ara estem de moda i això es culpa de les low cost  i la "moda" de cobrar per les maletes d'un costat i, sobretot, de les cues tan i tan llargues que es formen a l'hora de facturar.
La nostre vida es molt difícil perquè tothom ens tracta a patades i, a més cada cop ens aprimen més amb aquells artefactes tan estranys que tenen el personal de terra a l'hora d'embarcar. No ens deixen embarcar si no hi cabem dins uns receptacles cada cop més estrets. Així, els trolleys flexibles ho tenim més complicat perquè si som massa plens ja no ens deixen entrar.
Els que ens traginen amunt i avall, també demostren ser molt "espabilats". Quan pugen a l'avió ens deixen en els primers forats que troben i després van a seure cap al darrera. després venen la resta de passatgers i, encara que hagin de seure al davant, han de deixar nos al darrera així que la cosa queda força barrejada.
Això es molt divertida, sobretot a l'arribada, si pensem que tots corren a buscar nos tant bon punt es poden deslligar el cinturó de seguretat i la meitat del passatge va en sentit invers a la llògica.
Ara som quasi bé imprescindibles a l'hora de viatjar perquè servim per entaforar tot el que  els faci falta, soferts, sempre discrets al darrera del propietari.
Així que, una mica de respecte el proper cop, val?  

diumenge, 2 de novembre del 2014

la T2


L'altre dia em va tocar anar a la T-2 per volar a Londres amb Easy Jet. Easy Jet ocupa la T2C, el que anys enrere havia estat els regionals.
Segueixo sense entendre el com s'ha reorganitzat aquesta terminal, mig buida o millor dit quasi buida, mentre la T1 acumula la majoria dels vols.
Dit això per els passatgers d'Easy Jet, la cosa es força correcte quan hi posen el personal necessari. Distàncies curtes, accés ràpid a les sales i a l'avió.
El que trobo absolutament impresentable son els preus de la cafeteria, perquè només n'hi ha una a la T2C.
Dos cafès, 2 pastes i 2 sucs: 13€!!!!!!! (cada suc 3,25€). Home, em sembla que ens passem una mica, no??
El problema es que no hi ha alternativa i a les 6 del matí..........
Aena segurament te uns bons ingressos amb aquests serveis que lloga però al cap i la fi, som nosaltres qui, altre cop paguem i molt car per tenir accés a serveis que no caldria que fossin tan cars.
una exageració