diumenge, 18 de maig del 2014

Crimea, la història es repeteix

Els mitjans de comunicació, actual termòmetre del que preocupa als ciutadans ja han oblidat que fa unes setmanes estàvem, segons titulars, a un pas de la tercera guerra mundial per culpa del que passava a Crimea.
En aquest blog ja vaig situar on es això de Crimea, avui al sud d'Ucraïna, al mar Negre.
Avui reprenc el tema perquè he acabat un llibre, Crimea, la primera gran guerra, Orlando Figes, Edhasa, un document històric.
Avui no llegim història i això es greu perquè la història es la única eina que ens lliga amb el passat i el passat es la nostre memòria.
Al 1853 els russos es varen enfrontar al imperi Otomà, al Regne Unit, a França, al imperi Austro Hongarès i varen perdre la guerra però varen guanyar Crimea el terreny perdut!!!!
Ningú no recorda aquella guerra però, de fet, es la guerra que marca el canvi de tot el mon occidental.
Va ser la darrera guerra on els monarques varen enviar milers d'homes a la mort senzillament perquè aquella era la seva voluntat, no pas per afavorir a ningú.
La guerra no es va originar a Crimea sinó a Jerusalem per una qüestió religiosa entre cristians i musulmans. Els russos varen considerar que tenien que defendre als cristians contra els musulmans del imperi Otomà i els anglesos, sempre ells, varen anar a buscar als francesos per defendre als turcs!!!!!!!
Per què els anglesos i francesos defenen als turcs, per evitar el poder dels russos, res mes. Amb això tan senzill n'hi ha prou per fer morir centenars de milers de persones en batalles com Balaclava, el setge de Sebastopol, etc....
Va ser la darrera guerra on els exèrcits anglesos eren senzillament homes agafats a la força, on els russos eren quasi bé esclaus que no tenien ni sou.
Va ser la primera on els francesos tenien fusells en lloc de mosquetons i podien matar a 1500 metres mentre que els seus enemics només a 300.
La primera on una dona, Florence Nighthingale va crear el primer cos d'infermeres.
La primera on, gràcies a un metge rus, es varen crear els primers hospitals de campanya, on es va començar a operar amb anestèsia.
La primera on, els francesos varen començar a introduir uniformes no per lluir sinó per lluitar.
Una de tantes on els qui manaven, enviaven als homes a morir sense raó senzillament per fer volum.
Aquí va ser cèlebre la famosa càrrega de la caballería lleugera que va anar a la mort per una discussió entre dos oficials (cunyats)
Llegeixes i veus que el mon no ha après res dels polítics ni dels governants. Els anglesos sempre jugant a tots els costats, això els catalans ho hauríem de recordar, no?, els francesos lluitant contra els russos i al moment d'acabar la guerra es varen aliar amb ells per a lluitar contra els Austríacs, Els serbis, els piamontesos els austrohongaresos, etc...tots traint se els uns als altres.
Ela aliats varen demanar ajut als Tàrtars, vertaders habitants de Crimea i quan va acabar la guerra els varen abandonar i els russos, com a venjança els varen expulsar, exactament com ara fa un mes ha fet el Putin
Puc seguir i seguir i trobarem tantes similituds entre aquelles situacions i les actuals que només fa falta llegir una mica per saber que passarà.
Ucraïna serà un país fronterer en territori de ningú perquè no interessa a ningú, ni ell ni la seva gent i els aliats el volen de frontera davant de Rússia, exactament el que vol Putin.
La gent no es important, la geoestratègia si.
Si els Catalans volem guanyar el nostre combat hem de ser molt més intel.ligents i lluitar amb el cap i no amb el cor. 
Hem de mirar el que ja varem fer malament en el passat i confiar només en nosaltres. Al 1714 varem confiar en els anglesos, austríacs, i tots ens varen deixar a la estacada.
Nosaltres guanyarem si construïm una industria forta, un país forta i llavors els altres hauran de fixar se en lloc de deixar nos de costat.
Llegiu història, el seu missatge es lapidari.