dissabte, 21 de març del 2015

informació

La informació es "algo" que sempre ha existit. La informació son dades, son fets i aquestes aquests sempre han estat presents però no tenien aquest nom, senzillament eren fets.
La informació comença a ser ho el dia que una persona recull aquests fets i els transportà en un altre lloc ja fos a peu, o a cavall o com fos. Aquell primer home que va recollir un fet i el va dur a un altre lloc per explicar ho, aquell home va ser, sense saber ho, el primer periodista, el primer informador i en ell està l'origen d'una tasca imprescindible en la nostre societat. Tasca no obstant que la pròpia societat s'ha encarregat d'embrutir i distorsionar.
Perquè informar es una cosa i desinformar o manipular la informació son coses completament diferents encara que força semblants.
Aquell bon home que va recollir aquell fet imagino que el va transmetre a d'altres explicant el que recordava i, imagino, no es va dedicar a explicar ho de manera diferent. No m'imagino pas, aquell primer informador, transformant la nova en un altre de diferent.
Ara bé, segur que no va trigar gaire algú a descobrir que si la informació transmesa no era necessàriament la verdadera, ell en podia treure un profit. I si fa poc em descobert al primer informador, poc després acabem de descobrir al primer manipulador.
Es ben curiós veure que darrera cada bona acció i ha algú que es capaç de fer ne la versió dolenta, perversa.
Alguns diuen que l'home es dolent per naturalesa, em resisteixo a creure ho però es ben cert que n'hi ha masses de dolents que, a més, es fan notar més que els bons.
Però no ens apartem de l'informació.
Ja tenim l'informador i el manipulador. 
Poc després apareixen els mitjans i aquests neixen per informar o manipular????
Estic convençut de que els primers mitjans només buscaven informar, es a dir varen començar amb un objectiu net, tot i que d'altres ja s'encarregarien de desmanegar la cosa.
Avui, un llegeix un diari i, si s'entreté una mica a buscar el sentit del seu contingut, descobrirà una informació i un interès per orientar la opinió del lector cap a un objectiu i no només enumerar un fet.
La manipulació de l'informació ha aixecat i enfonsat governs, països, persones, ha provocat guerres i ha mogut la gent d'un costat a l'altre.
La informació ha estat capaç de salvar persones, governs, països i. segur ha evitat altres problemes.
Crec que, primer el paper, després les ones de radio i finalment la televisió han ajudat tant com mal han fet i només ara, en aquest segle XXI, existeix una eina que es capaç d'informar, també de manipular, però sobretot,de destapar als manipuladors de manera espontània i ràpida.
Internet ens ha tornat a nosaltres, les persones, la capacitat d'aixecar un dit i poder dir, ep! això no es pas cert, la veritat es un altre.
Semblarà poca cosa però que gran es poder gaudir de la veritat, ni que sigui perquè entre nosaltres ens l'expliquem.
Tinc un gran respecte per als qui son on hi ha conflictes i, a pesar del risc, busquen informació per els qui som a casa. Tinc un gran respecte per els qui han fet de la veritat el seu ofici i lluiten per que aquesta sempre sigui coneguda.
Que la veritat mai no sigui tapada per els manipuladors.