diumenge, 28 de juny del 2015

Homo sapiens, homo estupidus

Estic tot just començant a llegir un llibre, "Sapiens" i ja he descobert una cosa força interessant que, no per més obvia es menys colpidora. L'"homo sapiens" es va quedar sol a la Terra, fent desaparèixer els Neandertal, Denisova i altres que, en algun moment varen coexistir per un motiu senzill: "eren massa semblants per ignorar los però massa diferents per tolerar los"......
Avui, uns quants milers d'anys més tard, l'"homo sapiens", o "homo estupidus" que seria més acurat, manté inalterable aquest principi que, per definició, es carrega tot allò que li pugui fer ombra, o competència, o senzillament s'acosti al seu nivell.
Diguem li polítics, religió, empresa, sexe, societat, esport, el que voleu, allà on una persona intenti igualar, emular o millorar un coetani, es trobarà no una mà per ajudar a arribar hi sinó un cop de puny per impedir ho, així de fàcil.
Algú ens va donar una capacitat de llenguatge i raonament més complexe que la resta i nosaltres ho hem aprofitat, no pas per millorar tots sinó per millorar uns quants.
Egoisme, egoisme, egoisme, aquesta paraula forma part de la nostre genètica de manera obsessiva i aquest egoisme ens du a destruir abans que construir, a odiar abans que estimar i ens fa experts en l'art de destruir i odiar.
No cal mirar gaire enrere, la setmana passada un noi entra en una església i mata una desena de persones, senzillament perquè son negres i, evidentment, cap penediment.
Aquesta setmana tres atemptats "pseudo religiosos" però segur fanàtics, han deixat desenes de morts a Tunísia, França i Kuwait. Això sense comptar els que hauran seguit morint a Siria i altres indrets on l'odi i la destrucció son el pa nostre de cada dia.
Segur que aquest no es el millor escrit per a començar la setmana però m'agradaria pensar que la humanitat no es tan cega que no veu o no vol veure aquestes realitats.
Si creiem o volem creure que l'home no es tan dolent com sembla, haurem de treballar de valent perquè les coses no vagin de mal en pitjor.
Com deia Gandhi, si volem que les coses canviïn, hem de començar per canviar nosaltres mateixos,
Apa, bona setmana!!