divendres, 20 de gener del 2017

armament estúpid

Ahir hi va haver un allau que va ensorrar un hotel de muntanya a Itàlia. Els mitjans han tingut greus dificultats per arribar al lloc del sinistre.
Ahir les autovies Valencianes han quedat col·lapsades i els cotxes i camions han quedat bloquejats tota la nit. Els mitjans han tingut greus dificultats per arribar i arreglar la situació.
Imagino que, com aquestes, en podrem trobar moltes de notícies que ens servirien per entendre el meu títol: armament estúpid.
SI una persona, que viu al bell mig de la muntanya, es compra un barco, direm que no té gaire enteniment, tot i que ell pugui dir: "es per si un dia hi ha un diluvi o perquè el meu veí un té un de més gros", que tampoc li serveix per res. Bé, dit així (un cop corregit gràcies a la aportació d'una amiga lectora) sembla tan mateix que es un disbarat comprar un barco per no fer lo servir a la muntanya. Això si, hi haurà un fabricant de barcos que estarà força content i enriquit per vendre barcos que no faran cap servei.
Amb l'armament passa el mateix. Espanya, i com ells tots els països del mon, gasta el que no té per comprar eines que costen una fortuna per fer una feina que no faran mai, que suposen un manteniment exorbitant i que s'hauran de reposar en uns anys per altre eines encara més cares i sofisticades. I això només enriqueix als fabricants d'armes, no pas al país ni als ciutadans.
No seria millor tenir els millors enginys per lluitar contra els elements que, masses vegades, causen molt més dolor com ara els terratrèmols, allaus, inundacions, incendis, tempestes i similars. Només que invertissin el 20% del pressupost militar per a comprar equipaments antiincendis, vehicles capaços d'avançar en condicions extremes, materials de detecció per ajudar a trobar persones enterrades, estic convençut de que les estadístiques de desgràcies serien menys greus del que son.
De que punyetes li serveix a Espanya tenir un portaavions que mai no ha servit per fer res d'útil tret de tenir un nom molt reial.
Les imatges d'avui a les notícies m'han ratificat en aquest sentiment.
Per què no treballem per construir en lloc de destruir?
La nostre societat pot arribar a ser molt i molt estúpida.