dimarts, 12 d’agost del 2014

Taxi si us plau

Aquest tema ja no es nou i molta gent hi ha dit la seva. Parlar avui de si Uber es legal o no, si els taxistes, tal i com encara els coneixem, actuen bé, si es "pot posar portes al camp"... es un debat que ni té una sola resposta ni jo soc qui per donar la "gran resposta". Tot i això m'he donat un temps prudencial per dir ne la meva, atès que el tema es molt més gros que una senzilla qüestió de taxis.
El que es posa en qüestió es un model d'empresa i un model d'economia, i això sense fixar noves regles de joc. El que passa es que, a més, s'acaben moltes actituds incorrectes i despòtiques que queden al descobert, tripijocs que alguns taxistes han fet i segueixen fent i que han perjudicat tota la professió.
Però els taxis son només la punta del iceberg.
Ara ha sortit a la llum un altre cas, el de Amazon i Hachette. Amazon es permet el luxe d'aconsellar als seus clients de NO comprar llibres d'Hachette, senzillament perquè Hachette no vol fer els descomptes que Amazon li demana. 
I es que en alguns camps ja som en la segona fase, on aquell "camp" que no podia tenir portes, resulta que si que en té però no les que pensàvem. Perquè el sr. Google, demà, ens pot dir que si vols penjar el teu blog, hagis d'acceptar el que ells diguin i/o senzillament et poden negar l'accés, i qui diu Google, diu qualsevol dels "vehicles" per on viatja internet.
Uber només es un de la xarxa, com abans ho ha estat Megaupload, que es va declarar il.legal. 
Que es just i que no ho es, difícil. Es just que els taxis facin el que vulguin i es regeixin per codis tancats i que no s'hagin actualitzat i que no castiguin als qui enganyen als clients, etc? No, no es just.
Si que ho es el fet de que ells paguen uns impostos i els de Uber no i això no es competència lleial.
Que passa amb les furgonetes i els vehicles de luxe que treballen amb altres condicions.
Que passarà el dia que hi hagi un accident amb un cotxe d'Uber, qui es responsabilitzarà del passatger, quina assegurança el cobrirà? Jo vull que Uber pagui els impostos corresponents i no que duguin els guanys a països de baixa fiscalitat. Vull que Uber, com a mínim estigui al mateix nivell tributari que la resta de persones i empreses del país.
Amb això, com a mínim ens posem al mateix nivell tots.
En segon lloc, la pròpia administració haurà de regular de manera diferent el transport de passatgers i, segurament, deixar se de tanta "burrocràcia" i facilitar una nova manera de transportar gent.
En tercer lloc els taxistes hauran d'entendre que ser taxistes els dona dret a fer vagues quan els dona la gana, no els dona dret a castigar als ciutadans quan a ells no els agraden les seves condicions de treball. Hauran d'aprendre a treballar en un entorn diferent.
Un bon amic ha tingut que tancar la seva agència de viatges perquè no ha pogut competir amb els buscadors, amb internet i amb les noves maneres de cercar un viatge. Es just?? difícil. No tots els canvis son per millorar. Ara tens un tripadvisor que es converteix en un dictador que pot enfonsar un hotel o un restaurant per publicar opinions interessades....
Tens gent, que ningú coneix però que tenen milers de seguidors i es converteixen en prescriptors de viatges o el que sigui.
En definitiva, tots ens hem de posar les piles, no només els taxistes i ull, que no tot està canviant per bé. 
Recordeu una cosa tan estúpida que ara, si no tenim llum a casa ja no servim per res perquè, ai las, la informàtica en depèn 100% i això es un monopoli igual que la telefonia es un duopoli.....
Jo, per si un cas, a la feina ja he assumit que tot serà diferent en menys de 5 anys.
A casa, no obstant, intentaré mantenir els meus llibres de paper, aniré a comprar a les botigues on pugui perdre 5 minuts xerrant i, quan faci un viatge, segons com sigui, seguiré trucant al meu amic. En canvi aquest cop ja no agafaré taxi, hi aniré amb el meu cotxe i l'aparcaré en un servei de parking de llarga estada que surt força més econòmic......



2 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
Cadascú en el seu estil em sembla que en això anem bastant d'acord. Tu i jo som uns liberals, i ens mira malament tant la dreta com l'esquerra, que no en són gens perquè no creuen en l'autèntica llibertat. Uns ens volen controlar de cintura cap a munt, uns altres de cintura cap avall, i la majoria ens ho volen controlar tot. El dia que tu i jo ens dediquem a la política... les coses canviaran ;-)

jordir ha dit...

ens farien fora massa ràpid. Recorda que a l'escola vàrem ser declarats persones non grates....