dimarts, 14 d’abril del 2015

negres i esclaus

Acabo de llegir "Viaje al Congo", d'André Gide, un gran clàssic. Un text que ajuda molt a entendre perquè Àfrica avui es com es.
Avui que, com quasi be cada dia, un grup d'Africans ha mort intentant arribar a Europa, ofegats, esclavitzats per màfies i abandonats a la seva sort per la resta del mon.
Tota Europa es va dedicar durant dos segles, o més, a espoliar, matar, esclavitzar, violar i totes les coses que ni tan sols som capaços d'imaginar amb total impunitat gràcies a la força i el poder de les armes.
Avui un encara pot veure les traces de l'esclavatge a Zanzíbar, els llocs on eren apilades persones com si fossin animals o pitjor.
Europa avui tanca la porta de manera indecent e inhumana als besnéts i rebesnéts dels qui Europa abans va matar i esclavitzar.
Desafortunadament la humanitat no te memòria històrica i ignora de manera fastigosa que el que avui Europa hauria de fer es ajudar Àfrica a edificar un mon millor a la mateixa Àfrica i així els Africans no haurien de morir intentant arribar a un mon on encara seran més maltractats.
Jo vaig ser un gran defensor d'Europa però cada cop estic més desencisat d'aquesta Europa vella, caduca, mancada d'idees i sobretot mancada d'humanitat i sentit de la responsabilitat