diumenge, 9 d’octubre del 2016

Espanya i Catalunya

La lectura de Barcelona una biografia de l'Enric Calpena m'ha ajudat a confirmar una cosa que, dia rere dia, es ratifica: la història es repeteix.
Així que si llegíssim més història segurament no cauríem tantes i tantes vegades en els mateixos errors. La relació entre Catalunya i Espanya es conflictiva des de fa més de cinc cents anys i això es molt de temps com per seguir fent el burro.
Lliçó nº1:
No esperem gaire dels altres països perquè les decisions de tots ells estarà sempre subjecte i condicionada al moment i els interessos de cadascú i això pot significar que, en el moment de la veritat, estiguem força sols o, com a mínim, sense l'ajut dels qui nosaltres esperem. Això si, poden haver d'altres aliats imprevistos.
Lliçó nº2:
Cristòfol Despuig, autor de Los col.loquis de la insigne ciutat de Tortosa (segle XVI), deia referint se als castellans: "tenen altre cosa pitjor, i es que volen ser tan absoluts, i tenen les coses pròpies en tant, i les estranyes en tan poc, que sembla que són ells els únics vinguts del Cel i que lo resto dels hòmens és lo que ha eixit de la terra".....
Repeteixo, escrit el segle XVI
Lliçó nº3:
Cito a l'Enric Calpena: Estem al Segle d'Or i es mostra un tret característic de la societat castellana: la Picaresca. "La picaresca explica com han de sobreviure més malament que bé una gran quantitat de persones que només amb enganys, una mica de feina dura i algun petit delicte poden aspirar a menjar calent"....sense comentaris
Lliçó nº4:
Cito a l'Enric Calpena "parlant de 1835.... Una fracció important de la burgesia s'aliarà amb el poder central, tan nociu en moltes coses, però a ulls dels rics, l'únic que pot garantir l'ordre i la conservació dels seus privilegis"....
No us sona això i no us recorda algú...
La comissió de fàbriques va repartir un pamflet que deia: si Catalunya arribava a ser independent acabaria en la misèria perquè tots els empresaris fugirien i no tindrien crèdit de l'estranger.... vaja el Margallo i el Bonet juntets, oi??
Bé, no us poso més cites perquè crec que es millor que llegiu el llibre i tots els que pogueu, així podreu construir la vostre pròpia opinió però fixeu vos que, segles abans que nosaltres, les mateixes paraules, els mateixos sentiments i les mateixes realitats que vivim avui ja hi eren llavors.
Així que, abans de tornar a ensopegar mirem que podem canviar per fer ho millor.
Bona setmana