diumenge, 23 d’octubre del 2016

globalització

Fa uns anys es ve descobrir la paraula i el concepte "globalització". Anem cap a la globalització, aquest es el futur, etc.
Ara ja hi som al bell mig de la tan sospirada globalització i jo cada cop estic més convençut que això només es el pitjor dels enganys en el que ens han fet caure les grans potències econòmiques, i no parlo d'estats, parlo d'empreses.
La globalització, d'entrada significa el creixement imparable de les grans corporacions que, poc a poc o molt ràpid, es mengen a les empreses mitjanes i petites i les que no es deixen menjar desapareixen perquè no tenen prou força per a competir.
El segon punt es la reducció del nombre d'empreses i per tant d'opcions de triar i de competir.
Quin son els competidors de Google, de Microsoft, d'Amazon. No en tenen i si algú creix lo suficient com per ser un perill, senzillament el compren.
Això, a curt termini, es profitós per molts empresaris petits que s'enriqueixen ràpidament si han creat un projecte innovador i el poden vendre però molt pocs d'aquests projectes son productius i menys encara construeixen treball.
Aquestes macro empreses generen enormes guanys però per a un sector molt reduït de socis que apareixen a les llistes Forbes i companyia però i els centenars de milers de treballadors que pengen d'elles son pous de misèria, on ningú no sap que hi passa realment.
Aquí tenim l'exemple de les navilieres que viuen de treballadors filipins que viuen aïllats 6 mesos l'any amb sous de misèria o els treballadors dels emirats que viuen en semi esclavatge o els operaris de les fàbriques índies que produeixen peces tèxtils a preus de misèria i així podem seguir tot el temps que volgueu.
Apple mateix ven molt car uns aparells que es fabriquen a Xina en fàbriques completament hermètiques d'on mai no se sap el que hi passa.
A mes, aquestes grans corporacions no paguen impostos enlloc. Son els que mes guanyen i els que menys paguen perquè reben tractes de favor de tots els estats sempre que cal, com ara Irlanda, Luxemburg, Malta, Panamà i molts altres.
Us heu preguntat mai quin es l'avantatge per a nosaltres de la globalització. Ens venen el mon de les telecomunicacions, internet i tots els serveis que rebem gratuïtament però realment creieu que algú regala res. 
No siguem il.lusos, no ens regalen res, ni molt menys
D'entrada ens fan signar contractes que ningú no llegim: Telefònica, Google, Apple i tots els qui sigueu capaços de recordar. amb aquests contractes els estem deixar que ells facin el que vulguin amb les nostres dades i nosaltres no tenim ni idea del que fan amb elles.
Ara diuen que els bancs s'han de fusionar i els petits desaparèixer. 
I que hi guanyarem nosaltres?, res, menys opcions a l'hora de triar i obligació d'acceptar el que els de dalt ens manin. No podrem viure sense ells però ho haurem de fer amb els seus regles de joc, quin panorama.
Bé, no us vull pas deprimir més abans no comencem la darrera setmana d'Octubre.
Ho podem evitar? imagino que si, però haurem de recular cap a maneres de fer i de viure de fa uns quants anys, on la qualitat sempre era millor que la quantitat i on les persones estaven per sobre dels diners i del poder.
Bona setmana