diumenge, 24 de març del 2013

escrache

No coneixia la paraula, l'he descobert avui mateix. Es refereix al fet de protestar tot i seguint els polítics fins a casa seva i es una paraula d'origen Sud Americà on es varen iniciar aquest tipus de pràctiques.
Els primers que ho estan fent al Estat son els de la PAH que segueixen a polítics com el Fernández Pons del PP.
Es legal?, es legítim, es just?
Tres preguntes que es requereixen resposta i jo hi vull donar la meva.
En primer lloc crec necessari contextualitzar a l'hora d'opinar. Estem parlant del mon d'avui, en la situació d'avui de la gent i dels polítics d'avui. Ho dic perquè si no tenim en compte aquests tres elements qualsevol altre anàlisi pot quedar coix.
Es legítim, i començo per la més fàcil, definitivament SI. Quan una persona considera que es tractada injustament té el dret legítim de buscar una solució de la mà de les institucions democràticament triades per nosaltres i que tenen la obligació de representar nos i defensar els nostres interessos. El com i on troba la solució ja es fruita d'un altre paner però parteixo de la base que tots tenim dret a ser defensats com a mínim amb les mateixes eines que els altres i per altres em refereixo als poders econòmics, polítics i fins i tot legislatius.
Es just?, bé aquí ja hem de tenir en compte l'origen de la protesta abans de contestar. Es just que a una persona la desnonin en base a un contracte abusiu que la legislació Europea acaba de manifestar que es il.legal i que fins i tot els Tribunal Suprem Espanyol acaba de dictaminar en contra en el tema de les clàusules de sol (encara que no retornin el cobrat injustament)? Bé, jo crec que no, no es just i els polítics son tan responsables com els bancs ja que no han rectificat quan ho havien de fer i han actuat descaradament en favor dels bancs. Per tant si els qui son víctimes d'un abús es rebel·len i busquen noves formes de protestar em sembla legítim. No fan mal a ningú, no perjudiquen físicament a ningú, només assenyalen a polítics que, com a mínim no han actuat en defensa dels interessos dels ciutadans.
Finalment, es legal? Parlem d'un sistema demòcrata on els ciutadans son els verdaders mandataris i els polítics son els servidors d'aquest ciutadans?, llavors si, es legal perquè quan el poble "parla" els polítics tenen la obligació de respondre i si no ho fan han de ser apartats.
Les lleis no son immutables i, en cap cas estan fetes per servir al poder sinó al poble així que si això no està encara regulat, toca fer ho.