diumenge, 9 de juny del 2013

no perdem la identitat

Llegia l'altre dia que la llibreria Canuda tancarà o, com a mínim, tancarà com a local per convertir se en un espai de venda per internet.
Està vist que aquest es l'any de les llibreries que pleguen, i aquest es un desafortunat termòmetre del nivell cultural d'aquest país.
Però avui no vull parlar de llibreries sinó del que significa que "aquesta" llibreria tanqui.
Nascuda al 1931 de la mà de la família Mallafré, passejar per el carrer Canuda i trobar te amb aquesta botiga es el mateix que anar per las Rambles i trobar les parades de flors.
Ara tanca perquè, com la majoria dels locals, estava de lloguer i el propietari del local s'ha deixat seduir per Mango, la cadena de moda.
D'aquí a uns mesos allà ja no hi trobarem llibres sinó una mes de les botigues Mango que proliferen per tot el món.
Res a dir de Mango, es el seu dret però us imagineu passejar per una ciutat on tot son Mango, Zara, Bershka, Cortefiel i tots els que voleu afegir. Botigues clòniques que es multipliquen com a bolets i que estan aquí i allà, a totes les ciutats, que de ben segur aporten negoci però que no aporten res al caràcter i personalitat dels carrers.
No sembla que ningú hi posi pegues al tema però em fa pena pensar que d'aquí uns anys caminarem veient tota l'estona els mateixos aparadors sense cap mena de personalitat, carregats de música i color però neutres, com una capsa fantàstica amb poc contingut.
Tanqueu els ulls, imagineu les botigues que més us agraden i transformeu les en qualsevol franquícia, tanqueu els restaurants i substitui los per McDonalds o similars, tanqueu la perfumeria del barri per un Sephora o similar i així segui fins al final de la vostre imaginació. Trist, oi?
Prefereixo no pensar en un casc antic dominat per aquestes marques.
Una ciutat està formada per el seu conjunt i els nostres gestors de Barcelona haurien de tenir més cura en aquest tema.
Hi ha coses que ja no tenen marxa enrere i perdre aquest locals centenaris no té res de bó.
Com es deia abans: "ni per tot l'or del món".

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Jordi,

Espero que aviat escriguis un article comentant el cas d'Edward Snowden. És un tema que personalment em fascina; i és per aquest motiu que m'ha horroritzat llegir aquest article:
http://www.ara.cat/premium/opinio/Snowden-filtrador-solitari_0_936506379.html

He escrit un comentari molt emprenyat contra aquest paio i dubto que me'l publiquin perquè està "pendent de moderació". Si me l'accepten (el que seria un miracle), te'l passo ;)

Marc.

Anònim ha dit...

No, no me'l deixaran publicar, i saps per què? Doncs perquè he dit que no entenc com el diari li ha deixat publicar aquest article.

I que als ciutadans catalans no ens enganyarà (o almenys a mi), i que se'n vagi a escriure a algun diari dels EUA.

Ja he acabat el 1r curs de Filologia Catalana! ^^

Marc.

jordir ha dit...

els teus desitjos son ordres, trobo que tens tota la raó

jordir ha dit...

els teus desitjos son ordres, trobo que tens tota la raó