dissabte, 22 de juny del 2013

Snowden o qui mana aquí i allà

http://www.ara.cat/premium/opinio/Snowden-filtrador-solitari_0_936506379.html
En Marc m'ha suggerit parlar del que està passant amb en Snowden i per això ens ha passat un article publicat al ARA escrit per David Brooks.
L'autor comença desacreditant a Snowden d'una manera molt americana, buscant en les arrels familiars i trobant un noi solitari, poc amic dels amics, etc...així predisposa a justificar que el seu comportament individualista es declaradament antisocial i perillós....
"Perquè la societat funcioni bé, cal que hi hagi nivells bàsics de confiança i de cooperació, un cert respecte per les institucions i deferència per allò que és comú. Amb la decisió de filtrar secrets de la NSA de manera unilateral, Snowden ha traït totes aquestes coses.
Ha traït l'honestedat i la integritat, que són el fonament de tota cooperació. Va jurar explícitament i implícitament que respectaria el secret de la informació que li confiaven. Ha traït els seus juraments". 
Només es una mostra del estil del articulista. L'has llegir poc a poc per copsar la càrrega de profunditat que suposa aquest tipus d'escriptura.
Resulta que la denúncia que un ciutadà fa d'unes activitats IL.LEGALS del govern Americà converteixen al ciutadà, en virtut d'una suposada i cada cop més freqüent defensa de la seguretat nacional, en delinqüent condemnat abans de ser jutjat i expatriat per sempre més.
Em recorda un país proper al nostre on cada cop que algú intenta jutjar a cap polític o alt càrrec o membre de la seva reialesa acaba "palmant" (rebent, o qualsevol qualificatiu que volgueu utilitzar).
Els diferents governs de tot el mon, tenen en el terrorisme, la excusa perfecte que justifica la violació permanent del primer dret que tenim els ciutadans: "el dret a la intimitat i al respecte individual de les persones". Ells poden fer el que sigui, nosaltres no, ells decideixen les lleis que valen i quan s'han d'aplicar, nosaltres només podem obeir i callar.
Si trenquem les seves normes llavors som antisocials, comunistes, delinqüents, el que faci falta i tot l'aparell de l'estat es s'aboca contra l'individu.
Aquell principi, antic com el temps, que justifica al poderós i castiga al feble, s'afiança en aquesta, la nostre societat atemorida per terroristes reals o imaginaris.
L'articulista diu que internet ajuda i fomenta la aparició dels individualismes i possiblement amb això te raó però internet ens ha permès als individus poder opinar, esser escoltats, denunciar abusos i construir majories populars (no populistes) que poden fer trontollar els governs acostumats a manipular els mitjans.
Snowden pagarà la seva gosadia perquè la maquinaria americana i anglesa no perdonen.
Com a mínim tenim el consol que ara, ho sabem i protestem, algun dia guanyarem!!!

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies per tractar el tema, Jordi! ;)

A veure si el Radar de Sarrià o algun dels teus col·legues tracta el tema també.

Marc. ;)

Anònim ha dit...

Segueixes el tema de l'Snowden?
Ara està a Moscou, a l'espera d'anar a l'Equador, on busca assil polític.

Assange, Garzón i tota la tropa de Wikileaks estan al seu costat, gràcies a Déu. Sembla que encara podem tenir fe en alguna gent, que encara conserva els principis que ens fan humans.

Marc.

Anònim ha dit...

http://www.tv3.cat/videos/4555451/La-guerra-mai-vista

Per acabar, et passo un LINK d'un programa GENIAL de "Sense Ficció", un programa que repassa les més recents operacions militars d'Anglaterra (Iraq), i d'Estats Units (Iraq i Vietnam). A més d'altres com l'Iran, Afganistan o Israel.

El documental el dirigeix i presenta un senyor que es veu que és molt reconegut a Anglaterra com a periodista íntegre i fidel a la realitat, un tal John Pilger. Pilger entrevista a l'Assange, a un personatge pertanyent al sector de la seguretat dels EUA, una "peix gros" de la BBC... bé, ja veuràs.

El documental potser és massa llarg per a tu... jo vaig tenir la inmensa sort de trobar-lo ahir a la nit a la TV i gaudir-lo. Em sembla un document genial, sobretot per veure que aquests països que nosaltres posem com a models (EUA, Anglaterra, fins i tot Suècia en surt escaldada ;)), doncs potser s'assemblen més al nostre del que ens pensem o, fins i tot... en alguns aspectes són pitjors. Des de la meva joventut, cada cop estic més convençut que no vivim en un país tant tercermundista (Espanya, Catalunya), i que fem les coses millor del que ens pensem a part de tenir la inmensa sort del bon temps, dels turistes i de les meravelloses platges de l'Ametlla de Mar, en el meu cas;)

És bonic poder parlar d'aquestes coses amb algú.

Marc. =) ;)

Marc García ha dit...

Ah, i una cosa més, no estic molt d'acord amb l'adjectiu "americana": "L'autor comença desacreditant a Snowden d'una manera molt americana".

Els centre i sud americans no tenen la culpa del caràcter superpatriòtic dels EUA, no creus?

Personalment, crec que potser hauries d'haver dit "manera molt nord-americana", els canadencs no en tenen cap culpa segurament, però almenys ja series més explícit, crec jo.

Però penso que és un error molt generalitzat al món, que ells mateixos ja utilitzen el terme "Amèrica" per referir-se només a ells mateixos, quan Amèrica és molt més que ells.

Marc ;)

jordir ha dit...

Snowden només es un mes dels molts que intenten obrir els ulls a la resta de ciutadans, i els que ho fan pateixen greus conseqüències; Manning, Snowden...
ES cert que generalitzem els americans per els Nord americans, la propera vegada seré més curós.....

Anònim ha dit...

http://www.ara.cat/politica/guerra-concert-llibertat_0_946105691.html

Canvio de tema, Jordi. M'ha fet FÀSTIC llegir els comentaris de sota de la notícia, sent tant LÍCITA la opinió de Guerra: "sí al dret a decidir però no a la independència". Doncs bé, a sota els fills de puta carreguen sobre Guerra, li diuen traïdor i aquestes coses... Quan la seva actitud és profundament democràtica.

Molts catalans em feu FÀSTIC. No sou tant tancats com la "Caverna" que tant critiqueu?
I se'm treuen les ganes d'Independència...

Què penses tu sobre l'assumpte? Jo penjaré aquest mateix comentari a la pàgina de l'ARA. A veure si la liem una mica!!!

Marc.

Anònim ha dit...

...La que liaré col·lega... Si m'accepten el missatge. Ja t'avisaré si és el cas; en qualsevol cas, és semblant al que t'he dit abans.

Què et sembla a tu tot plegat?

jordir ha dit...

el cap fred ajuda a valorar millor les coses i el que molts volen es precisament que ens posem nerviosos.
Carregat de raó i paciència, necessitem temps, tu tranqui....