diumenge, 4 de novembre del 2012

racisme

"El racisme no té que veure amb el color de la pell. El racisme es poder decidir qui ets. Els Alemanys tractaven com a esclaus a gent que, moltes vegades, eren mes blancs i rossos que ells, com ara els Polonesos". (Helena Janeczek, Las golondrinas de Montecassino).
Aquesta frase m'ha copsat i m'ha plantejat un dubte important en aquest entorn de país en el que vivim avui.
Son racistes els Espanyols quan consideren que "ells" tenen el dret de decidir sobre el qui o el que som?.
La història en va plena d'exemples on els uns dictaminen sobre els que els altres son o poden ser.
Àfrica i Àsia son dos continents on milions de persones han sofert a la seva pell el jug dels colonitzadors que els imposaven, discrecionalment, el valor de la seva persona en virtut del color de la pell o de la religió o senzillament el seu origen.
Hitler va determinar que els jueus, Polonesos, gitanos eren inferiors a ell i els seus. Però es que davant seu, els Anglesos tractaven mes o menys de la mateixa manera als Indis, Nep alís,  Maoris i els Francesos als Algerins o Marroquins a l'hora de lluitar contra els alemanys o fins i tot els Nord americans amb els negres.
El racisme es l'intent de supremacia d'uns sobre uns altres sempre amb l'us de la força com a pas previ.
Els Espanyols son racistes envers als Catalans? Potser no els Espanyols però si els seus representants polítics que s'omplen la boca amb frases altament racistes.
Algú ho hauria de fer esment a les instàncies pertinents.