diumenge, 1 de desembre del 2013

democràcia

Democràcia, etimològicament, ve dels vocables grecs Demos, que significa Poble i Kratos, que significa Govern, es a dir que per democràcia entenem el govern exercit per el poble.
La Democràcia amb lletres majúscules es una forma d'ordenament polític, en el que cadascun dels seus integrants te la potestat de fer valer les seves idees i opinions, a més de poder decidir, en igualtat de condicions, sobre tots els assumptes que afectin al conjunt. 
La definició no es pas meva, no soc politòleg però m'ha interessat cercar d'on ve tot això que conforma el suposat sistema de govern que ens regeix.
Diuen que la democràcia es el menys dolent dels sistemes existents.
Per què hi ha democràcies i democràcies, per què pseudo dictadures s'amaguen darrera la paraula democràcia i ningú no hi diu res.
Democràcia es quan uns poden imposar el seu criteri als altres?, en teoria si si son majoria però i qui determina quina ha de ser la majoria
Avui, dinant amb uns amics hem parlat de democràcia i un meu amic ha dit, la democràcia només pot existir amb països que tenen cultura, perquè sinó la democràcia es converteix en democràcia popular o populista. I que significa això? doncs que no necessàriament les coses van com han d'anar sinó que uns pocs poden "manipular" les actituds de la majoria en el seu propi benefici, sobretot si aquesta majoria està, senzillament, poc preparada.
Alguns governs totalitaris han començat per votacions demòcrates, no ho oblidem: Hitler, Chavez, fins i tot Teodor Obiang Ngema, president "electe" de Guinea. 
Les democràcies absolutes tenen el enorme risc de caure en derives autocràtiques i gens autocrítiques.
"Eta ha estat derrotada per l'Estat de dret i no tornarà"."El fracàs de la banda terrorista queda demostrat perquè els etarres han estat equiparats als criminals i violadors en sèrie que també estan sent excarcerats" dixit el Sr Fernandez Diaz, ministre del estat espanyol.
"La unitat de la nació espanyola és una part principal del bé comú de la nostre societat que ha de ser tractada amb responsabilitat, amb el respecte de les normes bàsiques de convivència-la constitució espanyola-per part dels qui porten endavant l'acció política". "Ens preocupa que la unió fraterna entre tots els ciutadans de les diferents comunitats i territoris d'espanya, amb molts segles d'història comuna pugui arribar a trencar se" dixit el capellà Rouco Varela de la COPE.
Es això democràcia???
Un dels preceptes de la democràcia es que el poder legislatiu sigui independent i no supeditat al poder polític i resulta que el Consejo General del poder judicial s'acaba de nomenar amb membres afins a tots els partits majoritaris sense tenir en compte si son els adequats per fer la tasca judicial encomanada.
Diuen que un poble té el govern que es mereix i de vegades em fa por pensar que això es una gran veritat. 
Avui la gent protesta al carrer però fa dos anys justos el poble d'espanya va votar majoritàriament aquest govern, aquest govern que no té cap mena de capacitat d'autocrítica i que, fent servir una majoria absoluta i absolutista, està destruint els principis bàsics de la democràcia: una educació plural i objectiva (LOMCE), una justícia independent (renovació del constitucional i del CGPJ) i el dret a la lliure opinió i manifestació (llei Fernández Diaz).
Jo no vull ser part d'aquest estat i tot i que sé del cert que els polítics d'aquí no son pas gaire millors, com a mínim els costarà més tenir majoria absoluta i així les coses s'hauran de discutir.
Jo no soc nacionalista ni tan sols "ista", senzillament soc racional.
Bona setmana!!!