diumenge, 11 de setembre del 2016

Turisme de qualitat, no de quantitat

Barcelona es una destinació turística, això es un fet innegable que alguns diuen que va començar amb la invasió d'Italians al Mundial del 82.
Això ja no es pot evitar i no s'ha d'evitar perquè d'ells en depèn un bona part dels ingressos de Barcelona i rodalies. De fet tota Catalunya ha estat descoberta gràcies a Barcelona i no al inrevés.
El turisme no es dolent per definició i, de fet, la tendència del mon cap els serveis més que la producció ens obliga a viure d'allò que ens pot resultar productiu.
Ara bé, tots els extrems son dolents i més quan s'ajunten molts factors al mateix temps.
La gran eclosió del turisme ha estat mèrit de la ciutat però també es mèrit del clima, la ubicació, els serveis oferts i, no ho oblidem, les circumstàncies dels nostres competidors.
Aquest es un punt no gens menyspreable. La majoria dels països riberencs de la Mediterrània, avui, no son bones destinacions: Egipte, Tunis, Algèria, Grècia, Turquia, França fins i tot, pateixen directament el terrorisme o la inseguretat i això afavoreix que avui, Barcelona sigui la joia de la corona.
Però tornem a casa, diu la dita que un es pot morir d'èxit i això pot passar a Barcelona perquè, en primer lloc, els nostres polítics (que estrany) no han sabut ni saben gestionar ho.
Un segon motiu es que, com la crisi ens ha empobrit a la majoria a canvi d'enriquir uns pocs, això ha fet que la imaginació es posi a treballar per buscar la supervivència de manera legal o no.
Molts negocis s'han posat en marxa perquè la gent no té alternatives de treball i això també es cosa dels nostres dirigents, no ho oblidem. Uber, per exemple, AirBnb, son nascuts de com buscar se la vida quan no tinc altre solució. Un no es posa a conduir amb Uber per plaer sinó perquè no pot fer altre cosa. Un posa a llogar el seu pis o casa seva perquè així guanya el que no pot per altres mitjans. Això si, mentre la Colau i cia bloquegen els hotels de luxe perquè això queda bé amb els votants.
Estem canviant el nostre model de ciutat per el de una ciutat "low cost" com ara es diu i això, amics, es anar de pet al fracàs. Recordeu Vueling, Spanair?
Barcelona serà un èxit el dia que no es miri cap a buscar volum de turisme sinó qualitat de turisme. Quan es valori i s'ajudi i es promocioni el turisme amb valor afegit i selectiu.
Tots els mitjans del país parlen de record de turistes i això sembla un èxit però no ho es pas. El que s'ha de mesurar es la despesa per cap.
L'altre dia vaig dinar (mala pensada) en una cafeteria que fa cantonada Passeig de Gràcia amb Casp. Val a dir que primer havíem provat en un lloc de tapes uns metres més amunt d'on vàrem marxar senzillament perquè no ens feien ni cas. Doncs el lloc em va fer caure l'ànima als peus: música a tot volum, tot el servei era forà i el menjar, sense comentaris. Aquest lloc, fa anys era un bon lloc per menjar. Ara tant se'ls en dona. Els es igual que la gent no repeteixi perquè el seu client es el turisme d'un sol cop. Un cop, una clavada i anem per un altre.
No els puc criticar, fan el que volen o el que poden però així ens carreguem el prestigi de la ciutat. No oblidem que els que venen i no els agrada el que troben, després ho expliquen als qui poden venir. Llegia fa poc que Venècia ja ha perdut la majoria dels seus habitants (només en queden 50.000) i que allò sembla un parc d'atraccions per a turistes.... si veus les barbes del veí pelar, posa les teves en remull....
Barcelona ha de vetllar per la qualitat dels serveis, no ha de ser populista, en lloc de crear super illes, que no deixi desaparèixer els comerços antics, amb personalitat, que la gent amb cultura i criteri busca i valora. Que no deixi convertir tot el centre en un cúmul de franquícies fotocopiades. Que fomenti la cultura museística que atrau a molta gent molt més adient que el turisme de borratxera. Que realment es prengui de manera seriosa els robatoris, manters i qualsevol activitat il.legal (perquè els manters son il.legals) i aposti per allò que aporti valor afegit. Volem una estació a la Sagrera però quan un arriba a Sants el primer que veu al sortir al carrer son paradetes de menjar i objectes turístics..... Volem vols intercontinentals però un ha d'esperar 45 minuts per recollir la maleta.....Volem però no fem.
El proper que perdrem es la Barceloneta, barri mariner i pescador que estem transformant en hotels i apartaments il.legals en lloc de preservar lo amb cura i criteri perquè mantingui, dins del possible la seva essència de barri. Restaurar cases, afavorir que els veïns re inverteixin en casa seva, evitar la massificació, regular la creació de serveis, re descobrir el barri i fer lo més humà i de més qualitat.
Bé podria seguir tot el dia amb més i més punts.
Llàstima que els nostres polítics no mirin més enllà de les properes eleccions i els seus vots, sinó podríem fer de Barcelona, una gran ciutat.  

2 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Passeig de Gràcia amb Casp, dius? L'antic Navarra? Vaig caure en la mateixa trampa fa uns mesos i... MAI MÉS.

jordir ha dit...

ja en som dos