dissabte, 12 de novembre del 2011

11 de Novembre

Ahir tothom parlava del 11 del 11 del 2011 com una data divertida per lo dels 1s però ahir era una data molt significativa en molts llocs i no a casa nostre.
El 11 de Novembre de 1918 es va signar l'armistici o dit d'un altre manera, la fi de la Gran Guerra. 8.500.000 de morts, 7.750.000 entre presoners  desapareguts, 21.200.000 ferits, en definitiva mes de 37.500.000 baixes segons les estadístiques.
Diuen que ja no queda cap combatent d'aquella guerra i pocs deuen quedar que la visquessin en pròpia pell.
La majoria de la gent de la meva generació recorda la segona guerra mundial com si fos "la" guerra i poca gent pensa que abans n'hi va haver una de brutal i on els homes lluitaven cos a cos, on les baionetes eren a la punta dels fusells, on es va utilitzar gas mostassa per matar a la gent mes i mes ràpid. Una guerra mes "humana" en el sentit que la tècnica encara obligava a lluitar cos a cos i on l'home era molt mes important que l'arma o l'enginy mecànic.
Una guerra tan estúpida e inútil com totes les guerres.
La nostre memòria es molt feble a l'hora de ponderar que val la pena o no recordar.
El temps, a mes, distorsiona i maquilla la realitat per acomodar la a les nostres conveniències.
Vull pensar que tots aquells que varen morir o patir aquella guerra no ho hagin fet de manera inútil, senzillament perquè si.
El seu sacrifici no haurà estat en va si els qui hem vingut després aprenem que mai la violència, l'odi, les banderes, les armes, mai s'han d'imposar a la pau, la convivència, la solidaritat.
Bon cap de setmana