diumenge, 20 de juliol del 2014

ells no han tingut sort

No he volat mai amb Malaysian Airlines però per pura casualitat. Els qui tenim la sort de viatjar més que la majoria, tenim serioses possibilitats de tenir que volar amb moltes companyies diferents i no solem tenir la plena consciencia de que estem sobrevolant. Volant des de Europa cap Amèrica no sol tenir aquest tipus de risc però anar cap Àsia ja es un altre història. Mai m'ha fet por volar i no en tinc pas ara més que ahir però aquest cop he sentit molt aprop que jo podia ser en aquell vol. Quan anem cap Àsia, els Catalans ho hem de fer amb companyies asiàtiques si volem anar directe, com Singapore Airlines, amb una escala en línia mes o menys recte com Qatar o Emirates o Turkish i sinó, hem de tornar a l avella Europa on pots triar i remenar amb les companyies de la Europa civilitzada. En qualsevol dels casos haurem de sobrevolar Àsia menor o Rússia. La ruta polar no es pas tan freqüent. Així que, en algun vol dec haver sobrevolat una zona "no amiga".
El problema no es la zona sinó aquest ordre mundial que permet que els governs venguin o donin armament molt sofisticat a individus molt primaris a canvi de no sé que. I aquest cop l'ha disparat un fora senyat que segurament es un il.luminat pro rus però podria ser un Kurd de Turquia o Irak, o un Libi, o un Egipci o un Nord-americà o fins i tot un Basc ( ja em perdonaran). Qui regula la venda i troc d'armes, ningú, es un negoci massa important per a tothom. Qui impedeix a un sonat radical agafar una eina com aquesta o més senzilla i fer molt de mal.
No fa gaire anys va passar a Noruega a cop de fusells automàtics, no fan falta míssils, i varen morir desenes de joves. Ara han estat prop de tres-centes persones de tot el mon i ja està. Ningú no ho ha fet, els covards mai ensenyen la ma, ningú no es responsable però tots ells ho saben força bé, sinó de que totes aquelles fortunes gastades en espies, satèl·lits, sistemes de defensa, etcètera. Ells ho saben, com saben el que va passar a l'altre vol de Malaysia que va caure fa quatre mesos.
Lo fotut del tema es que nosaltres només som titelles d'aquest joc, som el que a les pel.lícules anomenen danys col.laterals......
Ara expliquem a les famílies dels morts que no ha estat res, que ha estat un incident, que no un accident, i haureu de viure pensant si el Sr Putin es o no responsable, si tenen d'odiar a algú en concret o en general a tot el mon.
Jo torno als meus llibres d'història on llegeixo que, els reis de l'època enviaven a milers de soldats a la mort per un caprici o una follia i ja no penso que aquells temps eren pitjors. Ara passa el mateix, uns, els qui tenen el poder que, desafortunadament els hem donat nosaltres, es dediquen a matar i fer el que sigui sense comptar que ells estan aqui per servir nos a nosaltres i nosaltres no som pas numeros.
Al Octubre he d'anar si tot va bé, cap a Hong Kong. Si puc hi aniré amb Malaysian, ells no son pas culpables.