dimecres, 10 de febrer del 2010

Mali

Imagino que per molta gent Mali es el país on tenen segrestats als tres cooperants i per tant es un país insegur i no gens recomanable per viatjar.
Jo vaig tenir la sort de poder visitar Mali, amb el meu fill i un parell d'amics, ara fa uns anys gràcies a un amic i ex company d'estudis, en Salvador Campillo.
Ell fa molts anys que viu uns mesos a l'any a Mali, a la zona d'Hombori, sota una muntanya increïble, la "Main de Fatme".
Nosaltres vàrem visitar només una part del país, la falla de Bandiagara, on viuen els pobles Dogon, Mopti, l'altiplà Mossi, Songhay i un petit tros del Níger.
Vàrem conèixer Peuls, Bambaras, Dogons i Tamasheks, pobles que viuen a Mali tot i que també es poden veure a d'altres països de la zona perquè ells no entenen de fronteres occidentals. Els Tamacheks, a més son els qui viatgen cap al nord del país, cap a Tombuctú i la zona de las salinas. Allà extreuen, de sal que serveixen per comerciar i com a moneda de canvi. Més al nord, terra de ningú i cap allà es on segurament estan amagats els segrestats i segrestadors.
No te res a veure la zona del Níger amb la zona del nord del país. Es més, segur que la majoria dels habitants del sur ni tan sols saben el que ha passat al nord si no es que ara hi deuen haver molts mes periodistes i molts menys turistes.
Mali es un país pobre, oblidat de la ma de Déu, amb una gent fantàstica que res no te i que es agraïda com pocs imaginarieu.
Ens varen oferir les seves cases i tot a canvi de res.
Recordaré sempre un petit poblet, Aiunna, penjat d'una pared  on varem descansar una estona, tot xerrant uns en Català i els altres en Peul i va ser força divertit.
He estat uns quants cops a l'Àfrica i Mali es un record inesborrable en la meva memòria.
Si teniu intenció d'anar hi feu ho, no aneu cap a Tombuctú si voleu evitar una zona de risc però la resta us encantarà.