diumenge, 28 de juliol del 2013

accident de tren

Dues imatges han marcat tots els mitjans aquesta setmana. La primera la possibilitat de veure de cara com el tren que ha patit l'accident a Santiago descarrilava davant nostre. Ja només ens faltava això. Fortuna, coincidència, morbo? jo he vist la escena uns quants cops i penso en el dolor que deuen sentir els qui hi han perdut algú i, a sobre, ho poden veure com si d'una pel.lícula es tractés. 
La segona, molt més crua, mostra la cara ensangonada del conductor, quan el retiraven del lloc de l'accident.
Aquesta segona imatge es cruel perquè, descobreix la cara d'un home que possiblement ha comès un error terrible però que mai més no tornarà a viure en pau. 
Ja es culpable abans de que comenci el judici. Ho es perquè els seus propis companys, amb la seva política corporativista, crec que el perjudiquen més que altre cosa. Culpable perquè tots els estaments oficials, començant per l'inefable ministre de l'interior, s'afanyen a passar li tota la responsabilitat a ell, no fos cas que l'estat i tingués algo a veure. Culpable perquè hi ha uns quants concursos pendents de decisió i, òbviament, ni Renfe ni Adif, poden sortir esquitxats en el tema. Culpable perquè tots els mitjans s'han convertit en especialistes en trens i sistemes de seguretat i tot s'han afanyat a posar aquesta imatge perquè tothom sàpiga qui era el conductor. Culpable perquè aquesta societat necessita culpables de manera immediata i ell es el boc sacrificable.
Potser ho es, no soc jo qui ho ha de dir, difícil ho tindrà un jutge per judicar un tema on ja tothom ha dictat sentència.
Només penso en les famílies dels qui han perdut algú, i a ells ningú no els retornarà la pèrdua i penso en la família del conductor, que ells ho patiran per sempre més com si fossin apestats.
Si es responsable, més que culpable, haurà d'assumir la seva responsabilitat però no fa falta l'escarni públic.
Tot això recorda l'edat mitjana on tothom anava a la plaça a veure les execucions sense preocupar se de si el que penjaven era culpable o innocent. tot era per l'espectacle.