dissabte, 29 de gener del 2011

hipoteques

Vagi per davant que tinc la immensa sort que no tinc cap hipoteca i menys un deute bancari que em pengi sobre el cap. Tot i això hi ha notícies que no apareixen en grans titulars però jo com a mínim valoro moltíssim.
La darrera ha estat la sentencia d'un jutge al País Basc que allibera a una família d'un deute hipotecari etern un cop ha entregat el pis objecte del deute. Em sembla que en diuen un cop ha fet "dación de la deuda" o algo així.
La cosa es basa en el fet de que quan tu no pots pagar el teu deute hipotecari el banc o caixa et desnona, t'embarga i a mes segueixes devent l'import del crèdit. Es a dir que tot i que ja no tens el be per el qual estaves pagant, perquè el banc se l'ha quedat tu encara deus el credit perquè quan ells es queden el be hipotecat ho fan en base a un nou valor que "ells" estableixen sempre mes baix que el que tu vares comprar i així es queden per menys el que ells abans han sobrevalorat.
Be, com que el 99% de la gent no tenim potestat de discutir les normes bancàries i ells fan el que volen tot i que ho facin malament, es bo saber que com a mínim un jutge ha tingut la saviesa de reconèixer el que en termes jurídics s'anomena una clàusula abusiva que fa que el contracte sigui no vàlid.
El BBVA, en aquest cas el banc que ha perdut evidentment recorrerà i tots s'han afanyat a dir que aquesta sentència no genera jurisprudència.... Es clar, si s'accepta la jurisprudència hi haurà molts bancs perjudicats però sobretot hi haurà molta gent injustament penalitzada que s'alliberaran del jug injust dels prest amistes usurers.
Per mi es una gran noticia i fora bo que tots els ciutadans ens féssim ressò d'aquesta bona nova i busquéssim maneres de guanyar aquesta batalla contra els bancs.
Per cert, avui he llegit també que un matrimoni de jubilats de mes de 70 anys ha guanyat també el seu judici contra els seus creditors els quals exigien un deute que, amb el seu sou de jubilats no haguessin pogut pagar en menys de 13 anys si haguessin pogut viure del aire.... En aquest cas el jutge ha determinat que aquest matrimoni no es culpable dolós del  deute que tenien i ja han pagat amb escreix el que podien pagar i no han d'estar condemnats de per vida.
Dos jutges han demostrat humanitat, hi ha jutges que son persones i pensen i actuen com a tals.
Si la justícia funciona un país funciona.