diumenge, 30 de gener del 2011

ICBC

Nomes son quatre lletres però signifiquen molt mes que quatre lletres.
Es el nom del primer banc xinès que ha obert oficina a Espanya. En terminologia militar seria el que anomenen el "porta estandarte" d'un mon nou que s'ens ve a sobre.
Per tots aquells que quan diuen "xinos" (en lloc de dir xinesos) pensen en uns homes grocs, petitons i lletjos que viuen molt lluny i que nomes saben copiar i mengen arròs i gossos i ho fan amb palillos i no com les "persones". Per tots aquells que creuen que lo únic que val la pena dels xinesos son els restaurants perquè son barats, per tots ells us informo que els xinesos ja son aquí. Així com en Tarradellas va cridar des d'el balcó de la Generalitat: "ja soc aquí", els xinesos ja han arribat però a diferència d'en Tarradellas, ells no diuen res, senzillament arriben i prenen possessió del que ja es seu: el mon sencer.
No son com nosaltres o millor dit no som com ells perquè ells son 1.700 milions de persones i nosaltres, els europeus uns 200. Son molt mes treballadors, mes gregaris, molt mes estalviadors, molt mes alts del que ens pensem, i tenen un país enorme, riquíssim, amb ciutats que no podeu ni tan sols imaginar. Son com les formigues, una a una no es fan veure però si les ajuntes totes et cobreixen el terra i ja no ho pots evitar.
Ja fa molt de temps que estan construint un mon diferent amb regles de joc diferents, amb criteris i objectius diferents dels nostres, potser no millors però si altament eficaços en la seva majoria.
No diré que els admiro perquè no seria correcte però si que els hi tinc molt de respecte perquè son pacients i esperen qua fruita caigui del arbre sense tenir que sacsejar lo innecessariament.
He pogut veure com han passat de ser copiadors a fer ho millor que el mestre.
De no tenir un duro a controlar el deute de tot el mon.
De passar gana a ajudar tot un continent, Africa, a tirar endavant.
De no tenir res a ser la primera economia del mon.
Potser no tot ho fan be, hi ha molta pobresa encara i molta explotació però com diria Algú: "qui estigui lliure pecat que tiri la primera pedra" o es que a casa nostre no hi ha explotació i miseria???
Durant anys hem anat a comprar a casa d'ells perquè era mes barat, ara nosaltres ja no sabem fabricar i ells comencen a apujar els preus perquè ells son els únics proveïdors possibles, i nosaltres que protestem però no hi podem fer res.
Prepareu vos a veure productes xinesos i empreses xineses dominant mercats.
Aquí nomes podrà triomfar el qui sigui capaç de competir amb molta saviesa en lloc de pensar que nomes son xinesos....
Encara ara, quan vaig a una fira xinesa veig occidentals mirant per sobre del ombro i tractant amb displicència als xinesos, però també veig com, quan els occidentals han marxat, els xinesos s'enriuen de la tonteria i prepotència occidental.
Ni hao........