diumenge, 17 de gener del 2010

Bisbes

Un bisbe es una persona que te un "càrrec" de molta rellevància, molta mes de la que ens pensem en primera instància, perquè te un càrrec que l'apropa a la paraula de Déu tal i com la església catòlica s'ens ha encarregat d'inculcar durant segles. Es a dir que un capellà es "mes a prop" de Déu que nosaltres però un bisbe es mes aprop que un capellà i un cardenal podeu imaginar ho.
No tinc gens clar que Déu mai hagi cercat tal estructura piramidal ni tal cadena de comandament a l'hora de definir el que havia de ser l'església però els humans ja varen sapiguer esmenar la plana a Déu.
Es curiós que a l'església catòlica ningú no la critica per la seva manca de transparència quan es tracta de nomenar els seus representants davant del poble i així ens podem trobar amb el nou bisbe de San Sebastián que ha estat nomenat suposo perquè al Sr Rouco Varela ha volgut i punt. 
Però si un bisbe ha de ser com un "pastor del seu ramat" no seria lògic pensar que el pastor hauria de ser algú que coneix la terra i el ramat i haver crescut amb ell per tal de saber quines son les seves necessitats i les seves aspiracions.
Em sembla en canvi que el director general de l'església d'aquest país es comporta com el director d'una multinacional on agafa un gestor de fora per tal de posar en ordre aquell ramat descarriat.
Nomes falta veure com aquest nou gestor, que no bisbe, comença a despedir a tots aquells que no li siguin obedients i ametents al seu missatge.
De moment les seves dues primers perles ja han demostrat el perquè del nomenament: les seves primeres declaracions on deia que els bascos estaven pitjor que els Haitians i, sobretot la segona on deia que tots ho havíem mal interpretat i es que la seva paraula es massa elevada perquè l'estùpit ramat estigui a l'alçada del missatge.
M'encanta veure com els qui estan per sobre nostre saben veure que el poble no entenem les seves paraules i no son pas ells qui s'equivoquen.
Amen.