dilluns, 25 d’octubre del 2010

Guangzhou

No es cap renec, es el nom d'una ciutat que a Occident hem conegut sempre com Canton.
Guangzhou es una mes de les moltes ciutats que conformen la nova Xina, aquesta que aixeca tants comentaris positius com negatius.
Jo hi he estat aquesta setmana passada i volia explicar algunes coses d'aquest país. Poc abans de marxar va sortir publicat a La Vanguardia, un article del Sr Nueno on defenia fortament aquest país i els seus dirigents i la seva evolució, encara que sigui a costa de no tenir alguns dels valors que nosaltres, els d'Occident, considerem básics.
En primer lloc anar a Guangzhou, no es encara anar a la Xina "profunda" perquè es nomes a un parell d'hores de tren de Hong Kong, es a dir molt a prop d'occident. Tot i això es una ciutat pràcticament desconeguda per tots nosaltres, jo el primer.
Total son mes de sis milions d'habitants...... en una regió de mes d'onze milions, es a dir quasi el doble de Catalunya, i no sabem ni on es.
Tenen una torre de comunicacions enorme i força impressionant i un munt d'edificis que deixen en ridícul els nostres edificis mes alts. Es a dir han tingut un creixement exponencial i nosaltres sense saber ho.
Ara hi ha coses que no acaben de quadrar me:
- gran ciutat, enormes avingudes, edificis altíssims però els carrers son buits, poca gent que no semblen justificar tal dispendi constructiu.
- la gran diferència entre els mateixos xinesos. Es massa freqüent veure persones que semblen programades per fer una sola cosa. Sembla que com la ma d'obra es sobrera els utilitzen a cadascun d'ells per fer nomes una cosa. Exemple: En el moment de registrar me per entrar a la fira (per cert la mes gran que he vist mai, i n'he vist unes quantes), hi havia tres (3) per escriure el meu nom al ordinador!!!, un que picava, una que rellegia i una que ho mirava, i no exagero.
- hi ha masses xinesos que son senzills en el millor sentit de la paraula i no semblen tenir la capacitat de raonar per si mateixos, nomes saben obeir.
A pesar d'això no se'ls pot treure el mèrit, en una mateixa fira vaig poder veure com les figures africanes que un pot comprar a qualsevol país africà, son els xinesos que las fabriquen, la majoria dels productes que un veu a casa nostre son ells qui els fabriquen, es a dir que, encara que el seu sistema productiu sembla arcaic (i potser ho es) ells son la fàbrica del mon.
Ja seguirem parlant, la Xina es molt gran...