dissabte, 7 de maig del 2011

justícia

La paraula justícia es potser una de les paraules mes enganyoses i complexes a l'hora de valorar el seu sentit i el seu ús.
Un bon amic blogaire de pro, ha escrit el següent post: la justicia segons obama i m'ha "inspirat" i obligat a escriure. 
Parla en el seu escrit de la justícia que alguns, com ara Obama en fa un ús particular i decideix sobre la vida o mort d'un altre com Bin Laden. Posa en qüestió el fet de que Obama tingui el "dret" o com a mínim el poder de poder fer matar a un individu com Bin Laden però tot seguit parla de la "desaparició de Bin Laden com una gran notícia". Aquest es un comentari que he sentit i llegit en maneres molt semblants molts de cops. Tots estem d'acord que en Bin Laden "ja no hi sigui" però en canvi critiquem qui ha pres la decisió de fer ho efectiu.
Aquí es on entra en funcionament la màgica paraula justícia.
Estaríem tots d'acord (excepte els seus acòlits i altres) que aquest home es un assassí i per tan mereix estar tancat la resta de la seva vida, i fixeu vos que he dit tancat, no mort, però en canvi no hi ha autoritat en el mon que hagi estat capaç de dur lo davant la justícia perquè sigui jutjat. Llavors hem de deixar lo en llibertat?, no hi ha una certa contradicció en aquest fet. es "injust" que qui te els mitjans agafi el camí del mig?.
Alguns diuen perquè l'han mort, el podrien haver agafat i entregat a la justícia. Ja hi tornem a tenir la paraula màgica. Bé, l'agafen i el porten davant de la justícia, però quina, el Tribunal internacional de la Haya?, els EEUU, Aràbia Saudí  (al cap i la fi ell es d'allà). Qui podrà provar que ell es l'autor/inductor dels crims dels quals ell mateix s'ha vanagloriat?
En definitiva perquè em sembla que la justícia protegeix mes als malfactors que a les víctimes.
Deixem en Bin Laden i l'Obama i tornem a casa. Per què quan una persona atropella i mata o deixa ferit per sempre a un altre el fet de estar begut o drogat es un atenuant??? En que atenua això la pena del qui ha patit l'accident. Per què en els infinits casos de violència domèstica serveix com atenuant un estat de bogeria momentània??? Per què quan un policia ha de detenir un delinqüent no pot usar les eines que te per fer ho i en canvi ningú discuteix que l'altre li pugui disparar o clavar el que sigui per poder fugir.
Per què no es pot utilitzar una gravació feta com sigui que s'hagi fet quan aquest permet descobrir una malifeta??
Per què em sembla que la justícia es intolerant amb els qui compleixen dia a dia i en canvi es benevolent i tolerant amb els qui no ho fan.
En definitiva, per què quan un ciutadà fa una infracció ha de pagar i sempre ho ha de fer i en canvi n'hi ha d'altres, anomenats governants sempre se'ls acaba la cosa amb manca de proves, prescripcions, etc...
Es realment cega la justícia? Em sembla recordar que la seva imatge deixa entreveure que la vena que te als ulls li deixa un descobert.....
Jo, aquest cop faré com la justícia, li donaré a Obama l'atenuant de "enajenació transitòria" o que potser anava begut quan va atropellar al Bon Laden......

2 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Quatre coses:
1/ Gràcies per l’enllaç, sempre és d’agrair que els amics se’n recordin d’un.
2/ Crec que la fi NO justifica els mitjans.
3/ Obama va dir que “s’havia fet justícia”, i per justícia alguns entenem una altra cosa. D’aquí ve el gruix de la meva crítica. Si en comptes de justícia ho hagués anomenat un acte de guerra... potser jo no hagués escrit res.
4/ No et puc comprar el teu últim paràgraf. Ni boig ni borratxo, l’home estava ben seré. Per tant, cap atenuant.

jordir ha dit...

No se si en cap cas el fi no justifica els mitjans. Crec que hi ha vegades on jo puc arribar a dubtar.
En qualsevol cas ell no buscava atenuants i jo tampoc considero aquestes excuses que anomenen atenuants com a vàlides