divendres, 19 de març del 2010

NPI

CIF, FOB, IVA, IRPF, TAE, TAM, PDA, AVE, TAV, NIF, DNI, MAT, CIU, PSC, ERC, ICV, JPG, TIFF, PDF, EEUU, RRPP, SSMM, VHS, MNAC, MACBA, TNC, JJOO, TAC, CIA, FBI, CSI, CNN, TVE, CSIC, ACNUR, UNICEF, ONU, OTAN, RAF, ACB, LFP, NHL, NFL, NBA, MLH, CGT, USO, CNT, FAES (brr.), AI, RACC, RACE, DYA, ESO, BUP, COU, FAO, FDA, IATA, AENA, GATT, CE, NASA, OMC, OMS, FMI, FIFA, AENA, AFE, SGAE, LOGSE, LOAPA, API, ETA, PSUC, PSA, UPC, UPF, UB, FCB, PIN, PUK, VIP, TIR, RIP, ETC....
I així ens hi podríem passar el dia. No m'he tornat boig ni em falla el teclat, senzillament avui, no se perquè m'he adonat que estem "ensiglats" (paraule no recollida per el Pompeu) que no vol dir encigalats.
Ensiglats perquè hem decidit que parlar reduint las lletres de las paraules o utilitzant només la primera lletra es suficient i sona "guay" com diuen ara els joves.
No es que em sembli be ni malament però tinc una certa tendència a creure que, en algunes matèries, i l'escriptura n'és una d'elles, anem enrere enlloc d'anar endavant. Enrere perquè perdem la riquesa del llenguatge si matem las paraules en si mateixes i el llenguatge es de les poques coses que ens uneixen.
Alguns potser no sabeu el que es un telegrama o un telex. El primer era algo que ningú no volia rebre perquè normalment significava males noves, i l'altre va ser el meu primer sistema de comunicació "ràpid" a la feina. els dos tenien en comú el mateix, poques paraules que significaven diners i temps. En definitiva en lloc de dir: "ho sento, ens acaben de comunicar la defunció d'aquell parent que vivia allà. Ha estat per culpa d'un mal lleig i es va agreujar per el temps però va estar acompanyat tota l'estona dels seus parents mes propers. Fora bo que  avisis a la resta dels parents i que vingueu lo mes aviat possible per estar tots junts amb la tieta", la cosa via telegrama es convertia en "parent mort, vine ràpid".
Els dos missatges son correctes, es clar però admetem que l'un es mes proper i adient que l'altre.
Per cert totes les sigles d'abans son correctes i si teniu dubtes us ajudo a desxifrarles...